Samenwerking
Samenwerking ADR-Nederland
Sinds 2018 werken de Nederlandse erkende alternatieve geschilinstanties met elkaar samen in ADR-Nederland. Naast Kifid zijn dit de Huurcommissie, de Geschillencommissie, en SKGZ. In 2024 heeft de nieuwe Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP) zich bij deze samenwerking aangesloten. Zowel directeuren als beleidsmedewerkers van deze ministerieel erkende ADR-geschilleninstanties komen regelmatig bij elkaar om van elkaar te leren. Waar mogelijk trekken de geschilleninstanties samen op en zetten hun kennis en ervaring samen in voor het versterken van een laagdrempelige toegang tot het recht voor tienduizenden rechtzoekenden.
Zo is er een gezamenlijke reactie gegeven op de internetconsultatie voor het Tijdelijk besluit experiment nabijheidsrechter. En in het voorjaar van 2024 is aan de informateurs E. Dijkgraaf en R. van Zwol een gezamenlijke brief gestuurd om aandacht te vragen voor de betekenisvolle rol van erkende alternatieve geschilbeslechters in de rechtsbescherming in ons land.
Op 11 april vond het goedbezochte ADR-congres 'Samen het verschil maken' plaats in Den Haag. Medewerkers en commissieleden van de vijf erkende ADR-organisaties waren hier aanwezig om samen te leren, kennis en ervaring te delen en elkaar te inspireren.
In het najaar presenteerden de samenwerkende ADR-organisaties zich op de netwerkmarkt van het programma Robuuste Rechtsbescherming van de rijksoverheid. Een gelegenheid bij uitstek om sociaal advocaten en mensen werkzaam in eerstelijns sociale hulpverlening bij gemeenten te informeren over wat de vijf erkende geschilbeslechters doen en voor wie. Met als doel dat deze sociale hulpverleners hun klanten waar dat passend is kunnen doorverwijzen naar Kifid of een van de andere geschilbeslechters voor alternatieve geschilbeslechting.

Internationale samenwerking
Kifid is lid van het Europese netwerk van organisaties voor alternatieve financiële geschilbeslechting (FIN-NET). Kifid heeft deelgenomen aan zowel de fysieke bijeenkomst in Brussel in het voorjaar als de online bijeenkomst in het najaar. Naast aandacht voor de herziening van de Europese ADR/ODR-richtlijn is gesproken over te verwachten herziene of nieuwe richtlijnen en regelgeving vanuit Europa. Daaronder bijvoorbeeld voorstellen voor herziening van de richtlijn voor betaaldiensten (PSD3 en PSR) in samenhang met fraudepreventie, herziening van de richtlijn voor consumentenkrediet (CCD2), voorstellen voor aanpassing van antiwitwasregels en de gevolgen hiervan voor consumentenbescherming.
Over het voorstel van de Europese Commissie voor herziening van de Europese ADR/ODR-richtlijn is het debat in het Europees Parlement nog gaande. Het voorstel kan op enkele punten gevolgen hebben voor de werkwijze van Kifid. Om die reden blijft Kifid dit nauwgezet volgen en zet zij het gesprek over de mogelijke gevolgen hiervan met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Financiën voort.
De voorzitter van de Geschillencommissie is namens Kifid lid van INFO Network, het internationale netwerk van financiële ombudsmannen en - vrouwen. Kifid kent geen aparte ombudspersoon; het zijn de secretarissen en leden van de Geschillencommissie die de ombudsfunctie vervullen. De voorzitter Geschillencommissie bezocht in september 2024 de jaarlijkse netwerkbijeenkomst waarvoor de Canadese ombudsman voor banken gastheer was. Een bijeenkomst van toegevoegde waarde vanwege de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van bemiddelen en schikken met financiële ombudsmensen uit andere landen.